Aiaakadeemia: Väärtustame aiasaaki fermenteerides ja kogume väekat taimematerjali kevadiste esimeste tulijate turgutamiseks

15. august, 11.1516.00

Augustikuu keskel on aed saagist pungil. Seekordses Aiaakadeemias väärtustame seda saagi küllust fermenteerides, teeme aednikule kasulike bakteritega head kiirtoitu. Räägime kasulikest mikroorganismidest mullas.

Samuti vaatame pikalt ette, tehes vaikselt põlluplaane uueks hooajaks ning kogudes väekat materjali kevadeks, et oleks looduslikku väetist ja kahjuritõrjet omast käest võtta. 

Kevadel seemneid külvates ja taimi ette kasvatades ei tea me kunagi, milline hooaeg tuleb: on see mõõdukalt niiske ja päikeseline, keskmine või tuleb suvi pilvine ja jahedate öödega. Seepärast tasub alati külvata pisut enam seemneid, kui tegelikult plaanis taimi kasvatada. Kuid nii võib juhtuda, et saagi valmimise ajal jääb seda kõvasti üle. Mida siis teha? Seekordses Aiaakadeemias anname teile lihtsad ja kasulikud nipid, kuidas võimalikult palju oma aias tekkivaid ülejääke kasutada maitsvate ja tervislike hapendiste tegemiseks. Permakultuurist lähtuvalt hoiame kõike ringluses. 

Oleme harjunud sisse tegema kurki, kuivatama ürte või külmutama marju. Kuid on mitmeid aed- ja köögivilju, mida on lihtne värskeks segasalatiks hakkida või lühiajaliseks säilitamiseks koos sobivate ürtidega purki pista. Fermenteerimises ei ole midagi keerukat ja rikkaliku saagi korral on see säilitusviis suureks abiks. Lisaks toetab kasulike bakterite toimel fermenteerunud toit aedniku, tema pere ja sõprade tervist. Vaatame koos mida meie aias üle on ja pistame purki!

Permakultuurist lähtuvalt teeme põlluplaane ja mõtleme läbi, milline taim, millises kohas uuel aastal kasvama hakkab.  

Lisaks vaatame, milliseid taimi koguda kevadisteks leotisteks, nii varajaseks looduslikuks väetamiseks kui kahjuritõrjeks. Ka maheaias tuleks kevadel taimi väetada või tõrjuda tagasi kahjureid. Kui plaanite selleks kasutada oma aia taimi, kuid varakevadel ei ole veel sobivaid taimi kasvamas, siis on nutikas koguda neid juba eelmisel hooajal. Uurime, kuidas seda teha ning varume vajalikke taimi.

Teemad: saagikoristus, fermenteerimine, maitse- ja ravimtaimede roll aias ja toidus, plaanid kevadeks, permakultuur Lilleoru aias

Juhendab Lilleoru peaaednik Anne-Ly Naukas, kes kasvatab kõike aias leiduvat loomulikus koostöös taimede, bakterite, seente, usside, putukate ja lindudega. Taolises koostöös loodusega kasvab tervist toetav, puhas ja väikese ökoloogilise jalajäljega toit.

Hind: 20€

Aiaakadeemia uue permakultuuri sarja kursused hõlmavad suures annuses permakultuuri, looduspäraseid aiapidamise nippe ja inspireerivat õppekeskkonda. Kursus on nii teoreetiline kui praktiline. Arvestatud on loomulikult ka looduskalendriga - igas töötoas õpitut on sobiv aeg kohe järgnevalt kodus rakendada.

Toimumise aeg ja koht
Toimumiskoht: Lilleoru, Teadlikkuse Rakendamise Kool, Taevasmaa tee 2, Aruvalla küla, Rae vald

Saadame teile interneti teel osalemise lingi koos piletiga meilile. Ülekannet saab jälgida nii arvutist, nutitelefonist kui tahvelarvutist. Selleks tuleb seadmesse paigaldada ZOOM Meetings. Siit leiad põhjalikumad juhised rakenduse paigaldamiseks. Palun veendu, et sinu internetiühendus on piisavalt stabiilne ülekande jälgimiseks.

Küsimuste korral võta ühendust: Miina Leesment, miina.leesment@lilleoru.ee, +37255584895