Hapendamise kunsti kursus, Sandor Ellix Katzi juhendamisel, 6.–7. juunil, Lilleorus

Tule ja õpi, kui lihtne on hapendada kapsast, metsikut rohelist, teha kimtšit ja muid hapendatud hõrgutisi. Õpitoas kuuled elusbakterite tervendavatest omadustest ja toiteväärtusest, nende muljetavaldavast ajaloost ja tähtsusest inimkonna kultuuriloos. Saad kaasa lihtsad põhimõtted ja tegutsemisvõtted, kuidas hapendada ise tervisest pakatavat toitu. Näed oma silmaga ja saad käega katsuda, kuidas hapendamine käib ning võtta koju hapnema purgitäie köögivilju.

Täpsustame osalejatega enne kursust huvipakkuvaid teemasid, kohalikke taimi ja toiduaineid ning Sandor täiendab programmi nii, et see klapiks parimal moel.

Tule löö kaasa hapendamise kunsti elluäratamises ning õpi elama sõbralikult koos mikroobidega!

Sandor Katzi raamatu “Metsik hapendamine” eessõnas kirjutab USA populaarsete kokaraamatute autor ja elustoidu eestkõneleja Sally Fallon: “Hapendatud toidud toetavad tõhusalt seedimist ja kaitsevad haiguste eest. Hapendamise teadus ja kunst on õigupoolest inimkultuuri alus – ilma bakterikultuurideta poleks kultuuri. Rahvaid, kes tänaseni hoiavad au sees fermenteerimist, olgu need prantslased oma veini ja juustuga või jaapanlased oma miso ja muude kääritatud andidega, tunnustatakse kui rahvaid, kellel on kultuur. Kultuur saab alguse farmist, mitte ooperimajast ning see seob inimese maa ja käsitöökunstiga. Toitude hapendamine, et need kauem säiliksid, nende omastatavus paraneks ja toiteväärtus tõuseks, on sama vana kui inimkond. Paraku on lääne inimeste laualt hapendatud toit suuresti kadunud – tehes kahju inimese tervisele ja riikide majandusele. Ning kuna hapendamine on oma olemuselt käsitöökunst, on hapendatud toiduainete menüüst kadumine kiirendanud ka toidutööstuse koondumist linnadesse ja suurtesse tööstusettevõtetesse – tehes kahju väiketalunikele ja kohalikule majandusele.”

Kursuse kava

Neljapäev, 6. juuni

18.00–21.00
Sissejuhatus hapendamisse: Mis on hapendamine? Kuidas hapendamine toiduained teistsuguseks muudab?

Reede, 7. juuni

8.30–9.30
Hommikusöök

9.30–12.30
Ülevaade hapendatud piimatoodetest: jogurt, pett, keefir, juust.
Ülevaade alkohoolsetest jookidest: mõdu, vein, õlu, sake.
Ülevaade kergelt kääritatud jookidest: teeseen ehk kombutša, kali, ingveriõlu, veekeefir ja muu. Sõltuvalt osalejate huvist mõnede põnevate elustoiduainete hapendamise demonstratsioon.
Ülevaade teraviljade hapendamisest: haputaigen, dosa ehk hapendatud taignast India pannkook, tatraleib.

12.30–14.00
Lõunasöök

14.00–17.30
Köögiviljade, marjade ja teiste metsikute taimede hapendamine: Mõisted ja põhimõtted. Löö käed külge ehk iga osaleja valmistab ja saab hapendamiseks kaasa purgitäie köögivilju.
Kuidas maitsestada hapendatud toitu ja kuidas kasutada hapendamisel maitsetaimi.
Fermenteeritud liha ja kala: Põhimõisted.
Küsimustevoor.

17.30–18.30
Õhtusöök

Õpetajast:

Sandor Ellix Katz on hapendamise kunsti taaselustaja. Tema raamatud “Metsik hapendamine” ja “Hapendamise kunst” nagu ka sajad hapendamise töötoad, mida ta on läbi viinud, on aidanud kaasa hapendamise kunsti taassünnile üle maailma. USA Tennessee osariigi maapiirkonnas elavat iseõppinud eksperimentaatorit nimetab New York Times “üheks Ameerika kulinaariaskeene uskumatuks rockstaariks”. Sandor on James Beardi ja teiste kokandusauhindade laureaat. Rohkem infot leiad tema kodulehelt www.wildfermentation.com.

Mida kursusele ühes võtta:
Lõikelaud, nuga, käsiriiv, tühi 1-liitrine purk. Kohapeal on olemas köögiviljad ja muu vajalik.

Kursus on inglise keeles, vajadusel tõlkega eesti keelde.

NB! 5. juunil toimub Von Krahli teatris Tallinnas kohtumisõhtu hapendamismeistriga. Loe lisa siit!

Toimumise aeg ja koht
Toimumiskoht: Lilleoru, Teadlikkuse Rakendamise Kool, Taevasmaa tee 2, Aruvalla küla, Rae vald
Makseinfo
Osalustasu: 
€150

Osalustasu sisaldab ka lihtsat ööbimisvõimalust Lilleorus. 
Lisandub toitlustus, mille saab tellida juurde peale registreerumist.

Palume kindlasti registreeruda, sest kohtade arv on piiratud! Koha grupis kindlustab ettemaks 50 €. Palun arvesta ka, et ettemaks on tagastamatu. Ülekande selgitusse märgi palun "Kursus 6.-7. juuni". 

Registreerumine ja lisainfo
Kontakt
Anneli Hallik
e-mail:
tel:
+372 56 616 948