Lilleoru õppekeskuse peahoone

Lilleoru õppekeskuse peahoone – rajatud talgute korras ja ühisrahastuse toel

Endise NO99 Põhuteatri taladele rajatud Lilleoru õppekeskuse peamaja on suurim roopakkehitis Euroopas ja ainus omataoline avalik hoone kogu maailmas. See unikaalne ehitis valmis ühisrahastuse toel vabatahtlike abil ja talgutöö korras. Viie aasta jooksul panustati ehitusse 40 000 talgutundi ja maja valmimisele aitas oma jõu, nõu ja annetustega kaasa 1100 toetajat.

"Võimalik, et pärast Estonia teatrihoone ehitamist pole ühtki teist avalikku hoonet Eestis rajatud nii suures osas annetuste ja vabatahtlike abiga." Nii nentis ajaleht Postimees 2018. aastal.

Südamest suur tänu kõikidele toetajatele!

Paljude inimeste ühine hool on jätnud oma jälje ka helge ja valgusküllase maja õhustikku. Enam kui 1000 inimesel on selle majaga mõni lugu rääkida - kes on kaevanud, kes roopakke ladunud, kes krohvinud, kes koristanud.

Vaata kiirülevaadet ehituse aastatest.

2018. aasta oktoobris pidulikult avatud maja on Lilleoru õppekeskuse peamajaks, hoones tegutsevad ka Lilleoru Põhikool ja Tuleviku Hariduse SA. Külalistele on avatud ka Issa kohvik ja Lilleoru pood.

Väärtustav taaskasutus

Hoone rajamise plaan sündis 2011. aastal, kui kogusime MTÜ liikmete ja sõprade abiga kahe nädalaga annetustena 50 000€, et demonteerida ja tuua Lilleorgu Euroopa kultuuripealinna programmi Tallinn 2011 raames Skoone bastionile rajatud NO99 Põhuteatri kandekonstruktsioon. Muidu oleks see viidud prügimäele. NO99 ja Lilleoru MTÜ lõid käed 15. oktoobril 2011.

Sündmusest tegi ülevaate ka ajaleht Postimees.

Kogukonna kokkulepe

Hoone nurgakivi pandi 2013. aasta oktoobris. Kivisse müüriti kokkulepe, milles 75 inimest kinnitasid valmisolekut panustada oma aega ja teisi resursse uue maja valmimisse. Nurgakivi panekul olid kohal Lilleoru MTÜ ja laiema sõprade ringi liikmed, Lilleoru asutaja Ingvar Villido ja toonane Rae vallavanem Mart Võrklaev. 

Ökoehituse põhimõtted

Hoone seinad on laotud roopakkudest, väliskülg on lubikrohvi all, hoone siseviimistluses on kasutatud savikrohvi. Tänu sellele on maja ka õhuküllane ja hästi hingav. Maja arhitektid on Sven Koppel ja Ain Padrik, insener Kerti Rand, sisekujunduse autor on Tea Tammelaan.

Meediakajastus

Hoone kujunemislugu kajastasid aastate jooksul ka erinevad meediaväljaanded:

Postimees 01.11.2011, "Põhuteater viiakse Lilleorgu"

Äripäeva Ehitusuudised 23.10.2013, "Võimalus: kogukonna ühisrahastuse toel kerkib unikaalne ökohoone"

Harju Elu 25.10.2013, "Lilleorus pandi talgutel nurgakivi ökokeskusele"

Aktuaalne Kaamera 03.05.2014, "Põhuteatri lahtipakkimine Teeme Ära talgupäeval Lilleorus" (lõigu algus 11:53)

Postimees 31.05.2018, "Me ehitame maja... peaaegu tasuta!"

Maja avasime 6. oktoobril 2018 

Vaata avamise galeriid siit.